Finance Director E-Commerce

Introductie

Onze opdrachtgever is actief op het gebied van de online verkoop van producten (B2C). Het betreft een succesvolle en winstgevende onderneming met een gevestigde naam. De onderneming heeft een ambitieus groeipad. Er is een enorme potentie voor groei van omzet en winst in Europa. De onderneming is private equity owned.

De cultuur kenmerkt zich door ondernemerschap, innovatie, korte communicatielijnen en ze durven snel te handelen. Het bedrijf denkt groot heeft dan ook de ambitie om de # 1 in Europa te worden. 

Het bedrijf wordt hierin ondersteund en gestimuleerd door haar moeder bedrijf en investeerder.  

Het bedrijf opererend zelfstandig van het moeder bedrijf, waar meerdere nationale en internationale bedrijven in actief zijn.

Organisatie

Wie wij zoeken? Business financial met affiniteit voor controls en processen

De afgelopen jaren heeft het bedrijf zich op eigen kracht ontwikkeld tot een toonaangevende scale-up met een gezonde winstgevendheid. Een scale-up met alle karaktereigenschappen die daar bij horen als: grote ambities, hard werken, veel plezier hebben, eigengereide ondernemers en legio kansen op verbeterslagen.

Ze zien de toekomst rooskleurig tegemoet, maar het zal niet vanzelf gaan. Door solide ondernemerschap, door durf en het maken van de juiste keuzes in de groeimarkten (zowel geografisch als qua productcategorieën) gaan ze voor groei… voor stevige groei.

De focus van de nieuwe Finance Director ligt op het neerzetten van een finance discipline die de groeiambities van de organisatie op de juiste wijze faciliteert door middel van het optuigen van o.a. robuuste control processen, bijbehorende systemen, financiële rapportages en (commerciële) analyses. Daarnaast zoeken we een Finance Director die de enorme internationale ambities op financieel gebied onderbouwt, monitort en risico’s mitigeert. De Finance Director zal ook een leidende rol nemen in de financiële aansturing van alle e-commerce business binnen het moeder bedrijf, inclusief nieuwe samenwerkingen en acquisities.

Zijn/ haar wil en drive zal bepalend zijn voor het eindresultaat. Wij zoeken een financial die gestructureerd en systematisch te werk gaat. Hij/ zij analyseert, plant en voert uit met de nodige urgentie. Door de doortastende wijze van denken, handelen en de wil om te veranderen weet hij/ zij finance en haar medewerkers op een hoger plan te brengen en waarde toe te voegen.

Wij zoeken een professional met een natuurlijke drive en een hoge werk ethiek, die constant mee vooruitkijkt. Iemand die naast de “business as usual” finance werkzaamheden ook verbeterprojecten doorvoert. Iemand die verantwoordelijkheid neemt voor wat hij/zij ziet. Iemand wiens drive in lijn ligt met het doel van ons mooie bedrijf. Iemand met liefde voor z’n vak. Onze nieuwe man of vrouw weet samen met zijn team effectief impact te maken op de bottom line.

Het bedrijf heeft veel kennis en ervaring opgebouwd in haar business. Ze kennen de best- en de worst-practices en hebben een gevestigde naam. Het moeder bedrijf levert de meeste producten aan. O.a. door deze lange termijn samenwerking hebben ze een stevig fundament gelegd onder het bedrijf.

Het directiemodel binnen het bedrijf is gebaseerd op maximale samenwerking en vertrouwen tussen de 4 directieleden, de oprichter, Operationeel/Technisch Directeur, Finance Director en Managing Director International.

De samenwerking met de investeringsmaatschappij maakt de cirkel rond. Ook zij zijn vastberaden en gecommitteerd om de groeiambitie met kennis, ideeën en beschikbaar groei-kapitaal te ondersteunen. De Finance Director is de sparringpartner binnen het nieuwe directieteam, waarbij hij/zij de belangen van finance in de breedte vertegenwoordigd.

De Finance Director rapporteert hiërarchisch aan de oprichter en/of MD en functioneel aan de CFO van het moederbedrijf.

Functie

De lange termijn focus van de Finance Director

Sterke internationalisatie, een duurzame governance – en juridische structuur, integratie van overnames in bestaande processen en systemen, betere rapportages en stuurinformatie en het nemen van commerciële beslissingen op basis van data analyses zijn een aantal belangrijke aandachtsgebieden van de Finance Director. Met het uiteindelijk doel om de transformatie te realiseren van een met name op Nederland georiënteerd bedrijf naar een volwassen internationale speler. De Finance Director draagt zorg voor een gezonde balans tussen groei en winstgevendheid. De meerwaarde van de Finance Director is het meebrengen van de nieuwe inzichten die noodzakelijk zijn om de stevige (internationale) groei te faciliteren.

Taken en verantwoordelijkheden

Leveren van een belangrijke bijdrage aan de strategische doelen;

Eindverantwoordelijk voor accounting en control en de juistheid van cijfers. Zorgdragen voor een geoliede financiële functie zodat Finance meer toegevoegde waarde levert aan de business;

Bewaken van de financiële – en data processen, controls lus het uitvoeren van Finance/ Systemen/ ERP verbeterprojecten;

Business partnering. Op een hoger plan brengen van KPI’s en management reporting. Tevens het ondersteunen van lijnmanagers en commercie, o.a. op het gebied van groeiscenario’s;

Het constant verbeteren van de totstandkoming van (financiële) rapportages en analyses (o.a. op kwaliteit, correctheid en uniformiteit);

Verder opbouwen van het Finance team en zorgdragen dat alle teamleden maximaal in hun kracht staan;

Signaleren, in kaart brengen en mitigeren van risico’s;

Cashflow Management, beheren van geldstromen en zorgdragen voor optimaal werkkapitaalmanagement en het rapporteren hierover;

Optimaliseren van de juridische – en fiscale structuur;

Actieve bijdrage leveren op M&A en post M&A/ integratie gebied.

Functie-eisen

Afgeronde academische bedrijfseconomische opleiding bij voorkeur aangevuld met RA/ RC;

10-15 jaar brede Finance ervaring op het gebied van: business control, accounting, data, IT, juridisch en fiscaal, cash management;

Eindverantwoordelijke finance ervaring in een middelgrote onderneming die een stevige internationale groei heeft doorgemaakt, bij voorkeur in een e-commerce/ technology omgeving;

Ervaring in een Private Equity omgeving is een pre;

Aantoonbare ervaring met het automatiseren en digitaliseren van finance processen door standaardisatie van processen en bijbehorende systemen te implementeren.


De juiste competenties

Sterke ‘business sence’. Signalerend, iemand die het leuk vindt om constant de business te evalueren en te challengen inclusief het mitigeren van risico’s;

Ondernemend en tegelijk analytisch sterk, iemand die het overzicht bewaart en de juiste prioriteiten stelt;

Iemand die niet handelt vanuit een hiërarchische positie, maar vanuit een professionalisme en toegevoegde waarde. Hands-on persoonlijkheid;

Natuurlijke “sense of urgency” in het uitvoeren van verbetertrajecten zonder in te boeten op kwaliteit;

Professioneel naar eigen team, voorspelbaar in gedrag en uitdagend. Constant streven naar hogere kwaliteit van de eigen teamleden.

Aanbod

Pakket: € 100.000,- tot € 120.000,- (afhankelijk van ervaring) + participatie (tot moment van participatie een bonus) en een auto.

Inlichtingen

Rutger Kamphuis